Varför är vi så stressade?
Ja, varför är vi så stressade egentligen?
Stress är en naturlig respons. Ordet kommer från teknik-världen för att förklara vad som sker när ett system är överbelastat. Du kanske har varit med om det: en dator blir svår att navigera, kanske går det inte längre att klicka upp något nytt, den börjar bli väldigt varm, varvar upp och inget verkar riktigt fungera. Tillslut finns det inget annat att göra, så du håller in den där start/stäng av-knappen länge, tills datorn förstår att den nu ska få vila. För den funkar ju ändå inte.
Mitt förslag är att inte vänta tills hela det mänskliga systemet tvångsavslutas: det bara stängs ner abrupt. Det är ofta en omtumlande och svår upplevelse. Det beror på att de flesta som hamnar där också har en prestationsbaserad självkänsla. Det innebär att upplevelsen av ens egna värde står och hänger på om du lyckas eller inte. Du är bara bra nog om du presterar bra. Annars känner du dig inte bra. Kanske till och med jättedålig. Det vill vi ju inte känna. Så vi jobbar på, även när vi är trötta eller kroppen signalerar att det är dags att vila.
En prestationsbaserad självkänsla driver oss till att ständigt försöka vara bäst, prestera och vara duktiga. Även om det är på bekostnad av oss själva. För vi värderar inte vårat välmående lika högt som vi värderar våra prestationer. Det är en intressant fråga att ställa sig: vad är viktigast för mig: vad jag åstadkommer eller mitt välmående? Och vad prioriteras i min vardag?
Prestationer behöver inte vara att briljera på sin arbetsplats. Det kan också vara att ha ett perfekt renoverat hem, vara en perfekt förälder, att höra av sig till familj och vänner, hänga med i nyhetsvärlden, göra bra aktiviteter. Det är inte dåliga saker att ägna sig åt, frågan är bara vad som driver oss. Är det att vi faktiskt vill göra alla saker för att de känns härliga, eller för att vi tror att vi måste för att vara en okej människa? Får vi ångest om vi inte lever upp till våran bild av oss själva?
Det här är djupa existentiella frågor, men som kan vara en orsak till varför vi stressar. För om vi skulle på riktigt prioritera vårat välmående, skulle vi då göra som vi gör?
Samtidigt är det lätt att känna att vi inte har något val. Att pressen på att effektiviseras är något som vi alla upplever i dagens samhälle, och vi ser hur fler och fler faller av banan och in i utmattning. Vi kanske tror att vi är duktigare och starkare än så, tills vi själva åker dit.
En viktig insikt från stressforskning är att våran stressrespons är helt naturlig. Den berättar bara om ett överbelastat system. Ett system som behöver vårdas och tas om hand om. Det är som att en lampa tänds på instrument-brädan i bilen. Det behövs någon form av service här! Och förhoppningsvis kan vi där och då lyssna in och se vad vårat system behöver. Förhoppningsvis är det okej med vår omgivning att vi prioriterar vårat välmående också. Att vi inte bara ska fixa och göra saker för andra. Att vi själva är viktiga.
Förhoppningsvis, gör vi det innan systemet tvångs-avslutar sig själv och vi inte kan fungera längre. Vägen tillbaka är lång ibland.
Om du är nyfiken på vad du själv kan göra finns online-kursen Andas Ut, där du får utforska hur ditt system fungerar och kan se hur du bäst arbetar med det, och inte emot det.